Prostaatbiopsie
In overleg met je uroloog krijg je binnenkort een prostaatbiopsie. In deze folder wordt uitgelegd hoe dit onderzoek in Bernhoven verloopt.
Waar zit de prostaat?
De prostaat is een klier die rond de plasbuis ligt, vlak onder de blaas, tegen de darmwand aan. Door inwendig onderzoek via de anus kan de arts de prostaat voelen en beoordelen hoe groot de prostaat is en welke vorm deze heeft. Verder onderzoek naar de prostaat kan worden verricht door een MRI van de prostaat, prostaatechografie en een prostaatbiopsie.
Waarom een prostaatbiopsie?
Een prostaatbiopsie wordt gedaan om eventuele kwaadaardige cellen in de prostaat aan te tonen.
Hoe bereid je je voor?
- Actueel medicatieoverzicht (AMO) Neem naar de afspraken in het ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht mee. Dit heeft de specialist nodig om te weten welke medicijnen hij eventueel kan voorschrijven in combinatie met de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Een AMO haal je op bij je eigen apotheek en is maximaal 3 maanden geldig.
- Als je bloedverdunners gebruikt, vertel dit dan aan de uroloog. In overleg met de uroloog zal dit zo nodig tijdelijk gestopt worden.
- Je mag op de dag van de biopsie gewoon eten.
- De blaas moet bij voorkeur niet helemaal leeg zijn voor het onderzoek. Je hoeft hiervoor niet extra te drinken.
- Bij het onderzoek prikt de uroloog door de wand van de endeldarm heen. Daardoor kunnen de bacteriën die in de darm aanwezig zijn een infectie veroorzaken. Om dit de voorkomen, heb je van de uroloog een recept voor 1 tablet antibiotica gekregen. Neem het tablet 1 tot 2 uur voor de prostaatbiopsie in.
- Kom niet op de fiets naar het onderzoek.
- Neem een begeleider mee zodat je na het onderzoek niet zelf hoeft te rijden.
Waar meld je je?
3 dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om je digitaal aan te melden? Meld je dan aan met je geldige legitimatiebewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met je afspraak of afspraken.
Hoe verloopt het onderzoek?
• Tijdens het onderzoek lig je met ontbloot onderlichaam op een speciale onderzoekstafel.
• Een prostaatbiopsie wordt uitgevoerd met behulp van echografie. Hiermee kan de prostaat via geluidsgolven zichtbaar worden gemaakt. Met de prostaatecho kan de arts de structuur van de prostaat goed bekijken. Zo kan de arts de juiste plek voor de biopten bepalen.
• Eerst zal de uroloog met de vinger inwendig rectaal onderzoek verrichten om de prostaat te voelen.
• Hierna brengt hij de echografiestaaf in via de anus. Dit voelt ongemakkelijk aan maar is niet pijnlijk. Op het beeldscherm wordt nu de prostaat zichtbaar.
• Vervolgens voel je een paar prikjes. Dit is de verdoving. Via de anus en de endeldarm wordt de naald in de prostaat gebracht.
• Daarna neemt de uroloog met een lange dunne naald weefsel af voor pathologisch-anatomisch onderzoek. Dit wordt meerdere keren herhaald om voldoende weefsel te verkrijgen. Je hoort een kort klikkend geluid bij elke prik in de prostaat.
• Omdat de binnenkant van de endeldarm vrijwel gevoelloos is, wordt een biopsie door veel mensen niet als pijnlijk ervaren.
• Het is belangrijk dat je stil blijft liggen.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Na het onderzoek
• Het is verstandig om na het onderzoek extra te drinken (geen alcohol)
• Er kan enkele dagen wat bloed bij de urine en ontlasting zitten.
• Bloed bij de zaadlozing kan nog weken duren, soms nog wel tot 3 maanden. Dit is onschuldig en niet gevaarlijk voor de partner.
• De eerste week na het onderzoek mag je niet fietsen.
Uitslag
1 tot 2 weken na de biopsie bespreekt de uroloog de uitslag van het weefselonderzoek met je. Wij raden je aan om tijdens dit gesprek iemand mee te nemen, bijvoorbeeld je partner, goede vriend of een ander vertrouwd persoon.
Wat te doen bij problemen?
Neem in onderstaande situaties contact op met de polikliniek urologie:
• Je hebt langer dan 3 dagen veel bloed bij de urine.
• Je hebt continue of regelmatig een gevoel van een volle blaas maar kan niet plassen.
• Je krijgt koorts (boven de 38,5°C) binnen 2 tot 3 dagen na de biopsie.
Vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan op werkdagen contact op met polikliniek urologie. Buiten kantooruren kun je bij vragen of problemen contact opnemen met de receptie.
• Polikliniek urologie telefoon 0413-401968 (binnen kantooruren)
• Receptie telefoon 0413-404040 (buiten kantooruren)