Skip to Content

Psychosociale begeleiding van mensen met kanker

Het hebben van kanker is een zware belasting, zowel fysiek als psychisch, voor jou en je naasten. In deze folder lees je over de invloed die kanker kan hebben op jouw leven en dat van je dierbaren. Je vindt ook informatie over de psychosociale hulp en begeleiding die je kunt krijgen van het medisch maatschappelijk werk van Bernhoven. Deze begeleiding is kosteloos.

Het hebben van kanker

Dankzij betere behandelingen hebben mensen met kanker nu een grotere kans op genezing. Toch blijft kanker een ingrijpende ziekte die je leven flink kan veranderen. Veel mensen vinden het moeilijk om hun leven na de behandeling weer op te pakken. Je kunt bijvoorbeeld snel vermoeid zijn, een slechtere conditie hebben of last hebben van angst en somberheid.

Misschien herken je dit: je verlangt naar de tijd voordat je de ziekte kreeg en weet niet goed hoe je hiermee om moet gaan.

Een verstoorde balans

Na een diagnose en/of behandeling van kanker kan je balans in het leven flink verstoord worden. De ziekte roept veel emoties op en is daarom ingrijpend. Naast medische en verpleegkundige zorg kan psychosociale hulp belangrijk zijn. Het kan prettig zijn om te praten over wat je doormaakt, om dingen op een rijtje te zetten of om een steuntje in de rug te krijgen. Dit kan je helpen om verder te gaan, rustiger te worden, beter te slapen, weer zin in het leven te krijgen of je zelfvertrouwen te herstellen. Soms kan het helpen om met iemand te praten die je situatie vanuit een ander perspectief bekijkt dan bijvoorbeeld je partner of kinderen.

Een gesprek kan helpen

Gevoelens onder woorden brengen is niet altijd makkelijk. Hoe vertel je bijvoorbeeld dat je bang bent, of hoe ga je om met woede of met het gevoel ‘waarom overkomt mij dit?’. Dit zijn emoties die je kunt ervaren. Een ernstige ziekte kan je kijk op de wereld veranderen en je uit evenwicht brengen. Het vinden van een nieuwe balans kan nodig zijn. In gesprekken met een professional krijg je hier aandacht voor. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk.

Wanneer kun je hulp vragen van het medisch maatschappelijk werk?

De behoefte aan begeleiding verschilt per persoon. Voor sommigen is die behoefte het grootst direct na de diagnose. Voor anderen ontstaat die behoefte later. Soms realiseer je je pas later wat er allemaal is gebeurd. In samenwerking met de afdeling oncologie bieden we aan iedereen die een chemokuur ondergaat een kennismakingsgesprek met een medisch maatschappelijk werker aan. Je kunt ook zelf een afspraak maken met een van de medisch maatschappelijk werkers. Jij bepaalt zelf of en wanneer je behoefte hebt aan begeleiding.

Wat kan het medisch maatschappelijk werk voor je doen?

Bernhoven biedt psychosociale begeleiding via de afdeling medisch maatschappelijk werk. Deze begeleiding helpt je om om te gaan met kanker, de behandeling en de gevolgen hiervan. Het is niet alleen voor jou bedoeld, maar ook voor je naasten, zoals je partner en/of kinderen. Herken je dingen die in deze folder worden genoemd, aarzel dan niet om contact op te nemen met de afdeling medisch maatschappelijk werk.

Daarnaast kan de medisch maatschappelijk werker je informeren en adviseren over lotgenotencontact, gespecialiseerde vormen van psychosociale hulpverlening of revalidatie na de behandeling van kanker.

Hoe maak je een afspraak?

Binnen Bernhoven kun je door verschillende behandelaars worden doorverwezen naar het medisch maatschappelijk werk. Maar je kunt ook zonder verwijzing terecht bij deze afdeling. Je kunt te allen tijde rechtstreeks contact opnemen met de afdeling medisch maatschappelijk werk. Hieronder vind je de contactgegevens en bereikbaarheid.

Bereikbaarheid medisch maatschappelijk werk

  • Medisch maatschappelijk werk: 0413 - 40 12 51
  • Geen gehoor? Bel dan naar 0413 - 40 12 52

De polikliniek medisch maatschappelijk werk bevindt zich op route 080.

Vragen

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem gerust contact op met een van de maatschappelijk werkers via bovenstaand telefoonnummer of ga naar de pagina op onze website 'Medisch maatschappelijk werk'.