Punctie van de buik met behulp van ECHO
Naar aanleiding van een eerder onderzoek van je buik krijg je dit onderzoek. De radioloog heeft op de foto's afwijkend weefsel gezien, of er zijn afwijkende laboratoriumuitslagen bij je vastgesteld. Je behandelend specialist heeft met je besproken dat het (afwijkende) weefsel in het laboratorium verder onderzocht moet worden. Tijdens dit onderzoek wordt daarom een stukje van het (afwijkende) weefsel weggehaald met behulp van echografie. Voor dit onderzoek word je opgenomen op de afdeling Dagbehandeling/Shortstay. Als je al bent opgenomen, wordt het onderzoek begeleid vanuit de afdeling waar je ligt.
De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat betekent dat het onderzoek is beschreven zoals het meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest die beter past bij jouw situatie. Ook de risico's en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant. Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek.
Wat is echografie?
Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om inwendige organen en lichaamsdelen zichtbaar te maken. Een andere naam voor dit onderzoek is ultrageluidonderzoek, of kortweg echo-onderzoek.
Bij een echografie worden geluidsgolven opgewekt door een transducer. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. De transducer is een apparaatje dat de geluidsgolven zendt en ontvangt. Door de transducer tegen je huid aan te houden, worden geluidsgolven je lichaam ingezonden. De organen in je lichaam weerkaatsen deze geluidsgolven. De echo's die hierdoor ontstaan, worden op een beeldscherm weergegeven en vastgelegd op foto.
Een echografie is volledig pijnloos en onschadelijk.
Wat is een punctie?
Zijn er risico's of complicaties?
Hoe bereid je jezelf voor?
Nuchter
Twee uur voor het onderzoek mag je niet meer eten, drinken en roken.
Medicijnen
Vervoer naar huis
Als er geen complicaties zijn opgetreden, mag je na één tot twee uur naar huis. Je kunt niet zelf rijden vanwege de medicijnen die je hebt gekregen. Zorg er daarom voor dat iemand je na het onderzoek komt ophalen.
Onderzoek
Melden
Hoe verloopt het onderzoek?
Zodra je aan de beurt bent, brengt de verpleegkundige je naar de echo-kamer van de afdeling radiologie. Wanneer de radioloog de precieze locatie van het (afwijkende) weefsel heeft gevonden, wordt de huid plaatselijk verdoofd met een injectie. Daarna prikt de radioloog met een dunne holle naald op de juiste plek. Deze prik in de buik duurt kort, maar kan wel even pijn doen. Verdoving is helaas niet mogelijk.
Als de holle naald weer wordt verwijderd, wordt er automatisch een stukje weefsel meegezogen door de vorm van de naald. Soms wordt de holle naald meerdere keren ingebracht, zodat er meerdere stukjes weefsel voor nader onderzoek kunnen worden verkregen. Het weefsel wordt onderzocht in een medisch laboratorium. Na het onderzoek wordt er een pleister op het prikgaatje geplakt en is het onderzoek klaar.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten tot een uur.
Na het onderzoek
Uitslag
De uitslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.
Heb je nog vragen?
Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.
Telefoon: 0413 - 40 19 62