Revalidatie bij niet aangeboren hersenletsel
Je bent in Bernhoven omdat je niet-aangeboren hersenletsel hebt. In deze folder lees je over wat dat is, hoe de revalidatie werkt en welke hulpverleners daarbij betrokken zijn.
Wat is niet-aangeboren hersenletsel (NAH)?
NAH is hersenletsel dat je in je leven hebt opgelopen, dus niet voor je geboorte. Het kan ontstaan door verschillende dingen, zoals:
- een harde klap op je hoofd (hersenkneuzing), bijvoorbeeld door een ongeluk
- een ontsteking in je hersenen
- schade aan je hersenen door een ziekte of vergiftiging
- problemen met de bloedtoevoer naar je hersenen door een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct) of een tumor.
De gevolgen van NAH zijn voor iedereen anders, afhankelijk van waar in je hersenen het letsel is en hoeveel hersenweefsel beschadigd is.
Wat zijn de gevolgen?
NAH kan allerlei beperkingen geven, zoals:
- Lichamelijke beperkingen, zoals problemen met bewegen, zitten, lopen, kauwen, slikken en spraak, zien, horen, ruiken, vermoeidheid en verminderde conditie.
- Beperkingen in het denkproces, zoals onthouden van informatie, concentratie, oriëntatie, taalproblemen en het plannen van activiteiten.
- Verandering van de persoonlijkheid, zoals passiviteit, verminderde interesse, prikkelbaarheid, verandering in de stemming en gedrag en geen goed zelfinzicht.
Het kan ook lastig zijn om dagelijkse dingen te plannen en doen, zoals eten, drinken, wassen en aankleden. Deze gevolgen kunnen van invloed zijn op de omgang van je partner, familie of vrienden.
Wat is revalidatie?
Revalidatie is het opnieuw leren of behouden van vaardigheden die je had voordat je het letsel opliep, zoals lopen, praten, eten, onthouden en jezelf verzorgen. Het doel is om zo zelfstandig en veilig mogelijk te leven, met zo min mogelijk hulp.
Elke patiënt krijgt een eigen behandelplan, gemaakt door een team van verschillende experts. Dit plan passen we aan op jouw wensen en mogelijkheden.
Hoe gaat de revalidatie?
Het team van hulpverleners helpt je bij het aanleren van vaardigheden, zoals lopen, eten, praten en onthouden. Het is belangrijk dat je deze vaardigheden veel oefent. Het kan zijn dat we een schema voor je opstellen met activiteiten en vaste rustmomenten. Ook kan je therapeut je een oefengids geven met daarin oefeningen die je kunt uitvoeren.
Het behandelteam vindt het belangrijk dat ook je partner/familie betrokken is. Ze krijgen uitleg en advies, en mogen ook bij behandelingen aanwezig zijn als jij dat wilt. De hulpverlener geeft dan uitleg over het doel van de behandeling en hoe zij een bijdrage kunnen leveren. Het is belangrijk dat je partner/familie aangeven op welke manier zij betrokken willen worden bij de revalidatie. Wil iemand aanwezig zijn bij de behandeling? Dan kunnen zij een afspraak maken met de verpleegkundige.
Het team bespreekt maximaal 2 keer per week hoe het gaat en wat de volgende stappen zijn. De behandelend arts of verpleegkundige vertelt je wat het behandelteam heeft besproken.
Wie zijn de hulpverleners?
Het behandelteam bestaat uit een team van deskundigen. Ieder heeft zijn of haar eigen bijdrage. Afhankelijk van jouw situatie ontmoet je tijdens je opname een een of meerdere van deze hulpverleners:
- De neuroloog zorgt voor de medische behandeling.
- De revalidatie-arts geeft advies en stelt een behandelplan op.
- De verpleegkundige coördineert de zorg en helpt je volgens het behandelprogramma.
- De fysiotherapeut helpt bij houding, beweging en conditie.
- De ergotherapeut helpt bij dagelijkse activiteiten en denkproblemen.
- De logopedist helpt bij spraak-, taal- en slikproblemen.
- De diëtist geeft voedingsadvies.
- De maatschappelijk werker biedt psychosociale begeleiding voor jou en je familie.
Vragen
Je hebt regelmatig een gesprek met de verpleegkundige over je behandeling en verzorging. Als je vragen hebt, stel ze gerust aan de verpleegkundige.