Röntgenonderzoek slokdarm en/of maag
Je behandelend arts heeft voor je een röntgenonderzoek van de slokdarm en/of maag aangevraagd. Tijdens dit onderzoek wordt met behulp van een contrastmiddel röntgenfoto's gemaakt. Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek worden foto's gemaakt van de mond, keel, slokdarm en/of de maag.
De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij jouw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico's en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.
Door wie wordt het onderzoek uitgevoerd?
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.
Begeleiding
Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Dit kun je met je behandelend arts of afdeling radiologie bespreken. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.
Zwangerschap
Als je zwanger bent of daar een vermoeden van heeft, neem dan telefonisch contact op met de afdeling radiologie voor overleg.
Risico's en eventuele bijwerkingen
De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo weinig dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt of moet ondergaan.
Hoe bereid je je voor?
Nuchter zijn
Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Nuchter zijn wil zeggen dat je voorafgaand aan het onderzoek vanaf 4 uur lang niet mag eten, drinken en roken. Je maag moet leeg zijn, anders worden de foto's door vocht en voedselresten onduidelijk. Roken is niet toegestaan omdat het de maagzuurproductie stimuleert. Hierdoor komt er ongewenst vocht in de maag, waardoor de foto's onduidelijk kunnen worden.
Medicijnen
Medicijnen kun je zoals gewoonlijk innemen, ook op de dag van het onderzoek.
Suikerziekte (diabetes)
Als je suikerziekte hebt, overleg dan met je arts of diabetesverpleegkundige of jouw medicijnen, insuline of eten aangepast moeten worden.
Bloedonderzoek
Het contrastmiddel dat je voor dit onderzoek te drinken krijgt heeft mogelijk invloed op eventuele bloeduitslagen. Wanneer je nog bloed moet laten prikken kun je dit het beste doen vóór het onderzoek of 24 uur na het onderzoek. Lukt dit niet, vertel dan bij het laboratorium dat je in de afgelopen 24 uur een onderzoek met drinken van contrastvloeistof heeft gehad.
Overig
Neem voor het onderzoek een sneetje brood zonder beleg mee. Tijdens het onderzoek kan het zijn dat je vast voedsel in moet slikken. Hierover lees je hieronder meer.
Onderzoek
Melden
Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.
Op het afgesproken tijdstip meld je je aan de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.
Hoe verloopt het onderzoek?
De laborant komt je halen uit de wachtruimte en vertelt je wat er gaat gebeuren. In het kamertje naast de onderzoekkamer vragen we je om je van boven uitkleden.
In de onderzoekkamer neem je plaats op de onderzoektafel. Boven of voor de onderzoektafel hangt het apparaat dat de foto’s maakt. Vervolgens krijg je een beker bariumpap te drinken. De bariumpap zorgt ervoor dat de mond, keel, slokdarm en maag goed zichtbaar zijn op de foto's. Het is mogelijk dat je tijdens het onderzoek vast voedsel in bariumpap moet slikken. Daarom vragen we je of je hiervoor een sneetje brood zonder beleg wilt meenemen. Tijdens het drinken van de bariumpap maakt de radioloog de foto’s en filmpjes. Er worden foto's gemaakt in staande houding en soms ook liggend. De uitgebreidheid van dit onderzoek hangt af van de specifieke vraag van jouw behandelend arts, hierdoor worden soms meer of minder foto's gemaakt.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.
Na het onderzoek
De laborant vertelt je wanneer het onderzoek afgelopen is. Je mag dan weer gewoon eten en drinken.
Na het onderzoek zal je ontlasting tijdelijk lichter van kleur zijn door de bariumpap. Ook kun je de eerste dagen na het onderzoek last hebben van een moeilijke stoelgang. Ook wel obstipatie of verstopping genoemd. Je krijgt daarom het advies om na het onderzoek veel te drinken.
Uitslag
De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar jouw behandelend arts, die de uitslag met je zal bespreken.
Heb je nog vragen?
Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.
- Radiologie via telefoonnummer 0413 - 40 19 62