Schildwachtklierprocedure mammacarcinoom
De schildwachtklierprocedure is een onderzoek om de schildklierwachtklier op te sporen.
De schildwachtklier (ofwel sentinel node) is de eerste lymfeklier waar kankercellen vanuit de borsttumor naar uitzaaien. De klier bevindt zich meestal in de oksel, maar soms naast het borstbeen. Soms zijn dit meerdere lymfeklieren. Zitten in deze klier(en) geen uitzaaiingen? Dan is de kanker waarschijnlijk ook niet uitgezaaid naar de rest van het lichaam. Met de schildwachtklierprocedure wordt specifiek naar deze klier(en) gezocht.
Als de schildwachtklier gevonden wordt en geen tumorcellen bevat, hoeft de oksel niet bestraald te worden. Dit kan ongemakken later voorkomen.
Met de schildwachtklierprocedure wordt dus geprobeerd een betrouwbare indruk te krijgen van hoe ver de ziekte gevorderd is, zonder daarvoor alle lymfeklieren te hoeven verwijderen.
Het onderzoek
Als je voor een schildwachtklierprocedure in aanmerking komt, ga je de dag vóór de operatie naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Als je partner of een familielid jou wil vergezellen, kan dat natuurlijk.
Lees in de folder Schildwachtklierprocedure mammacarcinoom van het JBZ meer over het onderzoek.
Let op!
- Lees deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door, zodat je weet wat je kunt verwachten.
- Deze informatie beschrijft alleen het traject op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Alle overige informatie ontvang je van je eigen specialist bij Bernhoven.
- We vragen je om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.
Contact
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde: 073 – 553 26 90.
Meer informatie over de afdeling Nucleaire Geneeskunde en een routebeschrijving vind je op Jbz.nl.