Skip to Content

Schouder uit de kom (schouderluxatie)

Je krijgt deze folder omdat je schouder uit de kom is. We noemen dat ook wel een schouderluxatie. We geven hier meer informatie over de behandeling van een schouder uit de kom. Jouw eigen situatie kan anders zijn dan wat je hier leest. Je arts bespreekt met je wat voor jou de beste behandeling is.

Wat is een schouder uit de kom?

Het bot van je bovenarm heeft een rond einde, de kop. Je schouderblad heeft een kom, waar de kop inpast. Bij een schouder uit de kom zit de kop niet meer in zijn kom. Het sterke weefsel om je schoudergewricht (kapsel) rekt dan te ver uit. Je schouder kan bijvoorbeeld uit de kom schieten als je op je arm of hand valt, en je schouder naar buiten is gedraaid. Meestal schiet de kop er aan de voorkant uit. Maar soms ook naar achteren of naar onderen.

Het onderzoek bij een schouder uit de kom

Vaak zien we bij het lichamelijk onderzoek meteen dat je schouder een verkeerde stand heeft. Op een röntgenfoto zien we dan meestal goed dat je schouder uit de kom is. Soms heb je ook een breukje in je schouderkop of schouderkom.

schouder uit de kom

Afbeelding 1: De schouder is uit de kom

De behandeling van een schouder uit de kom

Als we je schouder behandelen, is het belangrijkste dat je schouder weer in de kom komt. Daar zijn verschillende manieren voor. Meestal trekken we je schouder op de spoedeisende hulp (SEH) al meteen weer in de kom. Je krijgt dan eerst pijnstillers of een verdoving. Soms doen we het onder narcose (algehele verdoving).

schouder weer in de kom

Afbeelding 2: De schouder zit weer in de kom

Rust

Zit je schouder weer in de kom? Dan is het belangrijk dat je schouder rust krijgt. Het weefsel om je schoudergewricht kan dan ook tot rust komen. Je draagt hiervoor een mitella (draagdoek) of sling (draagband) waar je arm in ligt. Die heb je ongeveer 1 week om. Vallen je klachten mee? Dan kun je in die week de mitella of sling steeds iets minder dragen. De mitella of sling mag ook af als je doucht, in bad gaat of slaapt.

Oefeningen

Na 1 week mag je draai- of slingeroefeningen met je schouder doen. Zo voorkom je dat je schouder stijf wordt. Buig voor deze oefening je bovenlichaam naar voren. Je arm komt dan vrij in de mitella te hangen. Met je schouder kun je dan draaiende bewegingen maken, alsof je in een grote pan roert. Dit lukt in het begin misschien maar in kleine rondjes. Maar je kunt die rondjes steeds wat groter maken. Het is goed om ook af en toe je arm uit de mitella te halen en je elleboog te strekken.

Het genezen van je schouder

Meestal is je schouder na 4 tot 6 weken weer goed genezen. Je schouder kan de eerste tijd nog wel wat stijf zijn. Soms blijft het weefsel om je schoudergewricht (kapsel) juist slap. Je schouder kan dan sneller nog een keer uit de kom gaan. Gaat je schouder vaker uit de kom? Dan kan een operatie aan het kapsel een oplossing zijn.

Vragen

Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je behandelend arts of huisarts. Heb je vragen die niet kunnen wachten of ontstaan er problemen voordat je een behandeling krijgt? Neem dan contact op met de afdeling traumachirurgie of orthopedie. Zij helpen je verder.

  • Traumachirurgie via 0413 - 40 19 59 (binnen kantooruren)
  • Polikliniek orthopedie via 0413 - 40 19 71 (binnen kantooruren)
  • Receptie via 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)

Bron: Nederlandse Ongeval Stichting | www.ongevalstichting.nl