Scleroseren
Deze folder informeert u over scleroseren bij spataderen
Wat is scleroseren?
Scleroseren is het dichtspuiten van de spatader met een vloeistof (aethoxysclerol). Deze vloeistof veroorzaakt verkleving van de vaatwand. De spatader verandert hierdoor in een strengetje, waardoor geen bloed meer kan stromen. De functie van de verdwenen spatader wordt overgenomen door een van de vele andere, normale aderen in de buurt.
Wat moet u doen om u voor te bereiden?
- Op de dag van de behandeling mag u géén strak zittende broek dragen. Draag ruimzittende schoenen. Na de behandeling krijgt u een elastische kous aan waardoor strakke kleren/schoenen niet prettig zitten.
- Op de dag van de behandeling mag u geen crème/olie/zalf of andere middelen op het te behandelen been smeren. Hierdoor plakken de pleisters minder goed.
- Na de behandeling kunt u zelf niet autorijden/fietsen. Zorg er daarom voor dat iemand u begeleidt.
Waar moet u naar toe?
U wordt behandeld in Bernhoven Oss (Plein Zwanenberg) of in het ziekenhuis in Uden op de polikliniek dermatologie. In Oss neemt u, na het aanmelden bij de centrale aanmeldbalie plaats in wachtkamer 2 of 3. In Uden volgt u, na het aanmelden bij de centrale aanmeldbalie, plaats in de wachtruimte bij route 020.
Waarom worden uw spataderen gescleroseerd?
Deze behandeling wordt toegepast om de kleine spataderen te behandelen.
Wanneer niet?
Als u zwanger bent, borstvoeding geeft, bedlegerig bent, en snel de neiging heeft om te gaan bloeden, mag u niet behandeld worden. Ook als u hoge koorts, recent een diep veneuze trombose gehad heeft, u geen elastieken kous kunt dragen of allergisch bent voor aethoxysclerol mag u deze behandeling niet ondergaan.
De behandeling
- De spatader wordt door uw arts aangeprikt en de vloeistof wordt ingespoten. Bij de grotere aders zult u alleen de insteek van de naald voelen, het inspuiten zelf is pijnloos. Bij de allerkleinste vaatjes kunt u een minimaal branderig gevoel ervaren.
- Omdat per keer slechts een beperkte hoeveelheid scleroseervloeistof mag worden toegediend kan het zijn dat er meerdere behandelsessies nodig zijn om uw spataderen goed te behandelen.
- Na de behandeling worden er wattenbollen op de behandelde vaten aangebracht. Ook wordt er een kous aangemeten en aangedaan.
- Na de ingreep kleedt u zich weer aan. U gaat naar de wacht ruimte. Wanneer er geen bijzonderheden zijn, mag u na 30 minuten naar huis.
Wat moet u doen als u thuis bent?
- De elastische kous moet u twee dagen en nachten dragen. Als de kous prettig zit en veel steun geeft mag u deze uiteraard langer dragen.
- Dan is het de bedoeling dat u nog 12 dagen alleen overdag de kous draagt.
- Na 2 dagen mag u de kous even uit doen om de wattenbolletjes en de pleisters te verwijderen en om te douchen, u moet daarna de kous zo snel mogelijk weer aan doen.
- U kunt een pijnlijk trekkend gevoel krijgen op de plek van de behandelde spatader. Dit is normaal en trekt binnen enkele weken weer weg. U kunt zo nodig paracetamol gebruiken.
- De eerste vier weken na de behandeling mag u niet in de felle zon gaan zitten met het been. Dit kan een (blijvende) verkleuring van de huid geven.
- Na ongeveer zes weken komt u terug op de polikliniek en wordt het resultaat beoordeeld. Soms moet er nog een keer worden behandeld; neem de kous mee op controle.
- Afhankelijk van het soort werk dat u doet kunt u na 1 of 2 dagen weer aan het werk.
- De eerste week na de behandeling mag u niet intensief sporten.
Zijn er complicaties?
Complicaties zijn bij deze behandeling gelukkig zeldzaam maar kunnen wel optreden. Complicaties kunnen zijn:
- Branderig gevoel direct na inspuiten.
- Bloeduitstorting (blauwe plek) rond de aanprikplaats.
- Irritatie en blaarvorming onder de pleisters en wattenbolletjes.
- Hoofdpijn, rillerigheid en koorts op de dag van behandeling.
- Oppervlakkige tromboflebitis (aderontsteking gepaard gaand met pijnlijke bobbels).
- Een bruine verkleuring van de huid boven de behandelde ader ( Deze kan zeer lang aanwezig blijven).
- Litteken ter plaatse van de injectie.
- Diep veneuze trombose (zeldzaam).
Het inspuiten van de spataderen kan in een groot aantal gevallen leiden tot afname of verdwijnen van klachten (zoals moe of zwaar gevoel in de benen, krampen, prikkelingen, pijn of 'restless legs'), maar biedt hierop geen garantie. De behandelde spataderen zullen verdwijnen, maar omdat het proces van ontwikkeling van nieuwe spataderen niet gestopt wordt kunt u tezijnertijd weer nieuwe spataderen ontwikkelen.
Heeft u nog vragen?
Heeft u nog vragen, aanhoudende pijn of roodheid en/of zwelling van het behandelde been, neem op werkdagen dan contact op met de polikliniek dermatologie.
- telefoonnummer 0413 - 40 19 29
- In spoedgevallen kunt u s’ avonds, s’ nachts en in de weekenden contact opnemen met de dienstdoende dermatoloog via 0413 - 40 40 40