Skip to Content

Stellatumblok (Onderbreking van de zenuwknoop in de hals)

Je behandelend arts heeft voorgesteld om bij jou een stellatumblokkade uit te voeren. In deze folder lees je hoe de behandeling in het Regionaal Pijn Centrum van Bernhoven verloopt en welke andere zaken hierbij van belang kunnen zijn.

Wat is een stellatumblokkade?

Een stellatumblokkade is een onderbreking van een zenuwknoopje (ganglion stellatum) in de hals. Dit is een gedeelte van het onwillekeurige zenuwstelsel; het onwillekeurige zenuwstelsel regelt allerlei lichaamsfuncties waar we normaal niet op letten, zoals hartslag, bloeddruk, doorgankelijkheid van de bloedvaten en het transpireren.
Een stellatumblokkade kan zinvol zijn bij de volgende pijnklachten:

• zenuwpijnen in onderkaak, nek, schouder, borst, arm en hand;
• bepaalde soorten hoofdpijn;
• temperatuurverschil of overmatige transpiratie in arm of hand;
• Complex Regionaal Pijn Syndroom type I, ofwel sympathische reflexdystrofie van de arm.


Proefblokkade en definitieve blokkade

De pijnspecialist probeert eerst door proefblokkades vast te stellen welke zenuw de pijn geleidt. Alleen als deze proefbehandeling een positief resultaat geeft wordt een definitieve behandeling gedaan, waarbij de zenuwknoop met radiofrequente stroom wordt opgewarmd.

Hoe bereid je jezelf voor?

Onderstaande voorbereidingen zijn belangrijk voor een goed verloop van de behandeling.

  • Voor deze behandeling hoef je niet nuchter te zijn.
  • Als je een stoornis van de bloedstolling hebt of bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet je dit vantevoren melden zodat er passende maatregelen genomen kunnen worden. Met enkele bloedverdunners, o.a. acenocoumarol, fenprocoumon en plavix, dien je enige dagen te stoppen in overleg met de anesthesioloog. Voorafgaand aan de behandeling wordt soms je bloed (INR waarde) gecontroleerd. Als de stollingswaarde niet in orde is dan wordt de behandeling uitgesteld naar een andere datum.
  • Als je zwanger bent of daar een vermoeden van hebt, overleg dan vooraf met de anesthesioloog of de behandeling kan doorgaan. Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  • Als je overgevoelig of allergisch bent voor jodium, pleisters, contrast- of verdovings-vloeistof, moet je dit vóór de start van de behandeling melden.
  • Meldt ook vooraf of je een pacemaker of neurostimulator hebt.
  • Als je op de dag van behandeling geen pijn hebt kan de proefbehandeling op dat moment niet doorgaan. Dat geldt ook als je koorts hebt, dan kunnen proefblokkade én definitieve blokkade niet worden verricht
  • Sieraden en geld kun je het beste thuis laten in verband met verlies en/of diefstal.
  • Na de behandeling mag je dezelfde dag niet actief aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat je na de behandeling naar huis gebracht wordt door een begeleider.

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid

Neem bij een opname of polikliniekbezoek altijd een actueel overzicht mee van de medicijnen die je gebruikt. Dit overzicht kun je ophalen bij je apotheek.

Als de arts medicatie wil voorschrijven, kan hij of zij in het overzicht zien welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen krijgt die niet goed samengaan.

Het overzicht van jouw medicijnen heet een actueel medicatieoverzicht. Dit wordt ook wel AMO genoemd. Lees op deze pagina de veel gestelde vragen over het AMO.

Behandeling

Op afgesproken dag en tijdstip meld je je bij de balie van het ambulant centrum/dagbehandeling. Daar krijg je operatiekleding aan. De operatiekleding is nodig voor de steriliteit in de behandelruimte op de operatieafdeling. Een van onze vrijwilligers brengt je vervolgens op een brancard naar de behandelruimte.

In de behandelruimte lig je op je rug met je hoofd iets achterover. Als je in de juiste houding ligt, wordt onder röntgendoorlichting de plek gezocht waar de injectie precies moet komen. Nadat de huid met alcohol is gedesinfecteerd, geeft de anesthesioloog een plaatselijke verdoving van de huid. Hiervoor krijg je een prik in je hals aan de linker- of rechterkant van de adamsappel. Vervolgens wordt een naald geplaatst bij het zenuwknoopje. De plaats van de naald wordt gecontroleerd met een teststroompje en/of röntgencontrastmiddel.

Bij een proefblokkade wordt plaatselijke verdoving rondom het ganglion ingespoten. Bij een definitieve blokkade wordt het ganglion opgewarmd met radiofrequente stroom. De verdovingsvloeistof komt direct rond het ganglion terecht, waardoor je kort daarna effecten kunt verwachten, zoals:

  • verhoogde doorbloeding en temperatuur van arm en gezicht,
  • versterkte traanvorming, een afhangend ooglid en wazig zien,
  • soms treedt heesheid op,
  • een enkele maal is er kortdurend krachtsverlies in een arm, maar er is geen reden tot ongerustheid hierbij.
    Deze verschijnselen zijn normaal en verdwijnen vanzelf na ongeveer 1 uur.

De zenuwblokkade gebeurt in dagbehandeling. De behandeling zelf duurt ongeveer 10 minuten. Voor het totale verblijf in het ziekenhuis moet je op 2 uur rekenen.

Bijwerkingen

Direct na de blokkade kunnen de volgende bijwerkingen optreden: bloeduitstorting, heesheid, slikklachten, een loopneus, een hangend ooglid of wazig zien. Na de behandeling kun je aan de kant van de behandelde lichaamszijde tijdelijk wazig zien en kan het ooglid wat afhangen. Ook kun je een hese stem krijgen. Deze verschijnselen worden veroorzaakt door de plaatselijke verdoving en verdwijnen binnen enkele uren.

Na de definitieve blokkade kan er napijn optreden, die enkele dagen kan aanhouden. Je kunt hiervoor een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol volgens de bijsluiter.

Complicaties

Daarnaast is er een zeer kleine kans dat het longvlies wordt aangeprikt, waardoor een zogenoemde klaplong kan ontstaan. Verschijnselen van een klaplong zijn hoesten, pijn op de borst of kortademigheid, die enkele uren na de behandeling nog kunnen optreden. Als je deze verschijnselen krijgt, moet je direct naar het ziekenhuis gaan. Om de diagnose te stellen wordt een longfoto gemaakt. Het kan nodig zijn om de klaplong met een drain te behandelen, wat opname in het ziekenhuis kan vereisen. Gelukkig komt dit heel zelden voor.

Het is mogelijk dat je allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof. Je kunt dan last krijgen van jeuk, huiduitslag en kortademigheid. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een ernstige bloeddrukdaling.

In zeldzame gevallen kan er een langdurige verlamming van een stemband optreden. Dit herstelt vaak na enige tijd.

Resultaat

Het resultaat van de behandeling kan pas na enkele weken beoordeeld worden. Het is echter mogelijk dat je al eerder een gunstig effect merkt. Naast pijnvermindering treedt vaak een betere doorbloeding op, waardoor de arm aangenaam warm aanvoelt. In sommige gevallen is een aanvullende behandeling nodig.

Heb je nog vragen?

Als je na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kun je deze altijd met je behandelaars bespreken. Je kunt een afspraak maken voor een polikliniekbezoek op het Regionaal Pijn Centrum via telefoonnummer: 0413 - 40 19 87.