Skip to Content

Suikerabsorptietest

Binnenkort moet je na inname van een suikeroplossing 5 uur lang je urine verzamelen. Doel hiervan is een dunne darmstoornis op te sporen. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren vragen wij je de onderstaande instructies heel precies op te volgen.

Hoe bereid je je voor? 

  • Je hebt van de behandelend specialist of huisarts een laboratorium aanvraagformulier gekregen voor een suikerabsorptietest (SAT).
  • Met dit formulier ga je naar de polikliniek bloedafname (route 10) Uden. Hier krijg je de suikeroplossing, een opvangbeker en een fles om je urine in op te sparen mee.
  • De avond voor het onderzoek blijf je vanaf 24.00 uur nuchter. Je mag vanaf dat tijdstip dus niets meer eten of drinken, behalve water.
  • De volgende ochtend plas je je blaas leeg. Deze urine wordt niet bewaard. Direct daarna drink je de suikeroplossing helemaal op. Daarna begint het verzamelen.

Instructies

Het verzamelen van de urine gaat als volgt:

  • Plas nooit rechtstreeks in de fles, gebruik daarvoor eerst de bijgeleverde opvangbeker.
  • Je verzamelt 5 uur lang vanaf het drinken van de suikeroplossing al je urine in de daarvoor bestemde fles.
  • Tijdens deze 5 uur mag je 2 glazen water drinken.
  • 5 uur na inname van de suikeroplossing plas je je blaas leeg. Je voegt deze urine toe aan de reeds verzamelde urine.

Na de genoemde 5 uur mag je weer normaal eten en drinken.

Opmerkingen

In de fles zit een vloeistof. Dit zorgt voor een juiste manier van bewaren (conservering) van de urine. Deze vloeistof moet erin blijven. Het is belangrijk dat je de fles steeds rechtop houdt en goed afsluit! Wanneer de urine is verontreinigd, met bijvoorbeeld ontlasting of bloed, moet je stoppen met verzamelen. Verontreinigde urine is namelijk niet te gebruiken voor onderzoek. Je kunt een nieuwe suikeroplossing en fles halen bij de polikliniek bloedafname (route 10) in Uden. De houdbaarheid van het drankje lees je op het etiket van het flesje.

Inleveren van de urine

Als je klaar bent met het sparen van de urine, breng je de bokaal met urine, voorzien van je naam en geboortedatum, samen met het aanvraagformulier naar de polikliniek bloedafname (route 10) in Uden. Dat kan op werkdagen van 07.30-17.00 uur. Je kunt de bokaal alleen op de bloedafname van Bernhoven in Uden afgeven. Het is belangrijk dat je de gespaarde urine het liefst nog dezelfde dag of de dag erna inlevert. In het weekend kan de gespaarde urine NIET ingeleverd worden.

  • Voor het inleveren van materiaal maak je een afspraakvia bernhoven.nl/bloedafname en kies dan voor kies voor ‘Inleveren 24-uurs bokalen zonder bloedafname’.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijg je van je behandelend specialist of huisarts.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze brochure nog vragen, bespreek deze dan met je behandelend specialist of neem contact op met het centrale nummer van het laboratorium: 0413 - 40 19 12