Syndroom van Löfgren
In deze folder leest u meer over de aandoening syndroom van Löfgren.
Wat is het syndroom van Löfgren?
Het syndroom van Löfgren is een vorm van sarcoïdose die te herkennen is aan de combinatie van een aantal specifieke klachten die, zeker in het begin, erg pijnlijk kunnen zijn.
Wat is sarcoïdose?
Sarcoïdose is een aandoening waarbij door een onbekende oorzaak ontstekingen ontstaan. Bij zo’n ontsteking hopen witte bloedcellen zich op. Deze ophopingen heten granulomen. De ontstekingen kunnen vrijwel overal in het lichaam voorkomen, maar bij het Löfgren syndroom zijn meestal de huid, de gewrichten en de longen betrokken. De meest voorkomende klacht is vermoeidheid.
Welke verschijnselen ontstaan bij het syndroom van Löfgren?
- Bij het syndroom van Löfgren ontstaan plotseling pijnlijke paarsrode vlekken en zwellingen op de huid, meestal op de onderbenen of de armen. Dit wordt erythema nodosum genoemd.
- Vaak is een aantal gewrichten pijnlijk en/of gezwollen, meestal de enkels, soms de polsen of de knieën.
- Verder zijn op de röntgenfoto’s opgezette lymfeklieren bij de longen te zien.
- Soms treedt er koorts op en ontstaat er een kriebelhoest en kortademigheid.
Het syndroom van Löfgren wordt ook wel aangeduid als ‘acute sarcoïdose’ vanwege het plotselinge begin van de klachten. Het komt het meeste voor in de leeftijd tussen de twintig en veertig jaar.
Hoe wordt de ziekte bij u vastgesteld?
De diagnose, dus het vaststellen of u het syndroom van Löfgren heeft gebeurt vaak op basis van de specifieke combinatie van klachten. Naast lichamelijk onderzoek wordt vaak uw bloed onderzocht en wordt een röntgenfoto van de longen gemaakt.
Welke behandeling is er nodig?
- Behandeling met medicatie is bij het syndroom van Löfgren niet altijd nodig, gezien het gunstig verloop. De klachten verdwijnen in 80 procent van de gevallen binnen een tot twee jaar.
- De kans dat u de ziekte hierna opnieuw krijgt, is zeer klein.
- Om de gewrichtsklachten te behandelen, kunt u ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s; zoals diclofenac of naproxen) krijgen en zo nodig prednison als de klachten niet verbeteren.
- Bij uitzonderlijk hardnekkige en langdurige klachten kan uw reumatoloog u adviseren om een specifieke reumamedicatie te starten. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig.
- De longklachten hoeven lang niet altijd te worden behandeld met medicijnen, vaak verdwijnen de klachten spontaan.
- Behandelmogelijkheden zoals fysiotherapie of oefentherapie kunnen bijdragen aan het behoud of verbetering van de algehele conditie.
- Soms is het nodig om de ademhalingstechniek te verbeteren, hierbij kan de fysiotherapie of ontspanningstherapie daarbij helpen.
Wat is het vooruitzicht met Löfgren?
Gewoonlijk heeft het syndroom van Löfgren een goed vooruitzicht; bij 80 procent van de gevallen is er volledig herstel. Bij 5 procent van de gevallen treedt er een matig herstel op.
Heeft u nog vragen?
Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig specialist of reumaconsulent via de polikliniek reumatologie.
Telefoon polikliniek Reumatologie, maandag t/m vrijdag van 08:00 – 17:00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65. Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost.