Teriparatide (Forsteo® Movymia® Sondelbay®) bij botontkalking (osteoporose)
In overleg met je behandelend arts heb je besloten dat je wordt behandeld met het medicijn Teriparatide. Het wordt voorgeschreven bij (ernstige) botontkalking (osteoporose). In deze folder informeren we je onder andere over hoe het medicijn werkt, de bijwerkingen en de manier waarop het medicijn gegeven wordt.
Hoe werkt Teriparatide?
Bij botontkalking heb je een verhoogde kans op botbreuken door bijvoorbeeld een val.
Met Teriparatide wordt het bot sterker gemaakt en daardoor neemt de kans op een botbreuk af.
Teriparatide stimuleert de botvorming door het activeren van botopbouwende cellen. Als je dit medicijn gebruikt, heb je minder kans op botbreuken. Van de werking van Teriparatide merk je zelf niets.
Wat is botontkalking (osteoporose)?
Osteoporose is een aandoening waarbij de botmassa (hoeveelheid bot) is verminderd. Bij osteoporose neemt de kans op een botbreuk toe. Je botten vernieuwen zichzelf tijdens je hele leven. Het is een constant proces van afbraak en opbouw.
Calcium is daarbij een belangrijke bouwstof.Als je niet genoeg calcium inneemt met het eten en/of een vitamine D te kort hebt, dan zal de arts ook calcium en vitamine D-tabletten voorschrijven.
De arts zal je vertellen hoeveel je daarvan iedere dag moet gebruiken.
Ga voor meer informatie naar de folder osteoporose (botontkalking).
Hoe gebruik je teriparatide?
Teriparatide is een injectie die je iedere dag moet inspuiten in je buik of dijbeen. Kies hiervoor een vast tijdstip, dan vergeet je minder snel een dosis. Teriparatide wordt voor 2 jaar voorgeschreven. Daarna moet je nog worden nabehandeld met een ander middel voor 2 jaar, om het effect vast te houden.
Teriparatide wordt geleverd door de Regioapotheek (apotheek bij Bernhoven)
Nadat de arts het recept heeft doorgestuurd wordt u gebeld door de Regioapotheek voor het maken van een afspraak. Tijdens die afspraak krijgt u instructie hoe u zichzelf het middel moet toedienen.
Mag je zomaar stoppen met teriparatide?
Als je stopt neemt de kans op botbreuken of wervelbreuken toe. Stop daarom alleen op het advies van je arts.
Bijwerkingen van Teriparatide
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De meest voorkomende bijwerkingen:
- griepverschijnselen zoals spier- en gewrichtspijn
Af en toe voorkomende bijwerkingen:
- maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, opkomend maagzuur, zuurbranden
- spierkrampen en spierpijn.
Zelden voorkomende bijwerkingen:
- overgevoeligheid voor het medicijn. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Je kunt hierbij erg benauwd worden.
Neem contact op met je apotheker of arts als je te veel last hebt van deze of andere bijwerkingen.
Voor de volledige bijsluiter verwijzen we je naar:
www.apotheek.nl/medicijnen/teriparatide.
Autorijden, alcohol en voeding
Je mag autorijden. Een enkele keer kan het voorkomen dat je duizelig bent. Na een paar dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem. Je mag alcohol drinken. In zeldzame gevallen kunnen maagklachten ontstaan, zoals zuurbranden. Alcohol irriteert ook de maag. Je kan daardoor eerder last krijgen van je maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. Je mag verder alles eten zoals je normaal doet. Bij botontkalking is het wel belangrijk voldoende calcium en vitamine D te gebruiken. Dit helpt bij de botaanmaak. Calcium zit vooral veel in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas.
Vitamine D zit maar weinig in voedsel, een klein beetje wordt toegevoegd aan margarine. De meeste vitamine D maken mensen zelf in hun huid aan, onder invloed van zonlicht.
Vragen?
Teriparatide wordt voorgeschreven door het specialisme interne geneeskunde.
Voor vragen of bijzonderheden kun je contact opnemen met je behandelend arts of verpleegkundig consulent van het betreffende specialisme:
- Interne geneeskunde: 0413 - 40 19 41 (op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur)
- RegioApotheek in Bernhoven: 0413 – 40 87 80
- Buiten kantooruren kun je contact opnemen met je huisarts of de huisartsenpost.