Thoracoscopie
In overleg met je behandelend arts wordt er bij jou een thoracoscopie verricht. Je longarts heeft uitgelegd waarom je dit onderzoek krijgt en hoe het onderzoek verloopt. In deze folder kun je nog eens rustig nalezen hoe dit onderzoek in Bernhoven uitgevoerd wordt.
Wat is een thoracoscopie?
Een thoracoscopie is een onderzoek waarbij de longarts de ruimte tussen de longvliezen bekijkt. Met dit onderzoek kunnen eventuele afwijkingen opgespoord en nader bekeken worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkertje, een thoracoscoop. De longen zijn omgeven door twee longvliezen (pleurabladen). In deze longvliezen kunnen veranderingen optreden, waardoor afwijkingen zichtbaar zijn op de longfoto. Soms leidt dit tot vochtophoping tussen de vliezen (pleuravocht). De arts kan met de thoracoscoop de longvliezen inspecteren en weefsel afnemen voor onderzoek. Zo kan er bij vocht gekeken worden naar afwijkingen op de longvliezen die verantwoordelijk zijn voor de overmatige vochtproductie. Materiaal, vocht en/of weefsel kan worden afgenomen om de oorzaak van de afwijkingen te onderzoeken.
Dit onderzoek wordt vaak gedaan bij mensen met klachten zoals hoesten en kortademigheid, of als er afwijkingen zijn op de röntgenfoto van de longen. Na het onderzoek blijf je enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen. Neem daarom een pyjama, toiletartikelen en eventueel medicatie mee.
Hoe bereidt je jezelf voor?
Nuchter
Medicijnen
Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor uw eigen veiligheid
Belangrijk
Het is belangrijk dat je de arts voor het onderzoek waarschuwt als:
- Je allergisch bent voor geneesmiddelen of verdoving;
- Je zwanger bent of daar een vermoeden van hebt;
- Je suikerziekte (diabetes mellitus) hebt;
- Je zich niet lekker voelt.
Onderzoek
Waar meldt je jezelf?
Op de afgesproken dag en tijd meld je je een uur van tevoren op afdeling B1-Oost, route 170.
Daar krijg je een jasje met drukknopen aan en er wordt bij je een infuus ingebracht voordat je naar de onderzoekkamer wordt gebracht. Op de afdeling krijg je pijnstillende medicatie via een injectie.
Hoe verloopt het onderzoek?
Je wordt met bed naar de onderzoekkamer gebracht. Hier lig je op je zij, met de zijde waar het onderzoek moet gebeuren boven. Omdat de borstholte steriel is, moet de ingreep ook steriel worden uitgevoerd. Er worden groene steriele doeken over je heen gelegd. Nadat de huid is gedesinfecteerd, geeft de arts je een plaatselijke verdoving en een roesje voordat er een kleine snee in de huid wordt gemaakt. Hierdoor wordt het kijkertje ingebracht. Met dit instrument bekijkt de arts de borstkas van binnen en het is mogelijk om stukjes weefsel weg te nemen voor onderzoek. Aan het einde van het onderzoek brengt de arts een dunne slang (drain) in de borstholte. Deze drain wordt met een hechting vastgezet en daarna afgeplakt. De drain zorgt ervoor dat lucht en eventueel aanwezig vocht uit de borstholte kunnen lopen, zodat de long weer volledig kan ontplooien.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek zelf duurt ongeveer 30 minuten. Maar met alle voorbereidingen duurt het bij elkaar ongeveer een uur.
Na het onderzoek
Na het onderzoek word je teruggebracht naar de afdeling. Je drain is aangesloten op een opvangreservoir, waardoor lucht en vocht kunnen aflopen. Hierdoor ontplooit je long weer en komen de longbladen tegen elkaar aan.
Meestal wordt er op de afdeling nog een longfoto op bed gemaakt om te controleren of de drain goed ligt en of de long weer ontplooid is. Ook wordt er pijnstilling afgesproken. Het is erg belangrijk dat je goed blijft doorademen. Dit helpt de long om beter te ontplooien en voorkomt infecties. In het begin moet je wennen aan de drain, maar het is van belang dat je je arm en schouder aan de kant waar het onderzoek heeft plaatsgevonden normaal blijft gebruiken.
Na verloop van tijd, meestal na één tot vijf dagen, wordt de drain verwijderd als blijkt dat de long weer volledig ontplooid is. De insteekopening wordt eventueel gesloten met een hechting die tijdens het onderzoek is gelegd.
Verkleving van de longbladen
Zijn er risico's bij dit onderzoek?
Uitslag
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de longarts of de verpleegkundige van de scopiekamer.
Ook kun je bellen met de polikliniek longgeneeskunde.
- Telefoonnummer polikliniek Longgeneekunde: 0413 - 40 19 50
- Telefoonnumer scopiekamer long: 0413 - 40 23 25