Skip to Content

Het is bekend dat zonlicht een positief effect kan hebben op bepaalde huidaandoeningen. Voor deze huidaandoeningen kan een behandeling met ultraviolet licht zeer effectief zijn. In deze folder kun je lezen wat deze behandeling inhoudt.

UV –lichttherapie

UV - lichttherapie is een behandeling met behulp van kunstlicht. Natuurlijk zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht, het ultraviolet (UV) licht. Dit UV licht is weer onderverdeeld in drie soorten licht: UV A, UV B en UV C.

Elke soort UV-licht heeft specifieke kenmerken. Deze folder gaat over behandeling met UV-B licht.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Deze behandeling is geschikt voor patiënten met onder andere:

  • Psoriasis
  • Eczeem
  • Jeuk klachten
  • Vitiligo
  • Overgevoeligheid voor licht

Waar volg ik de UVB-lichtherapie?

De UVB-lichtherapie vindt plaats op poli Dermatologie.

Drie dagen voor je afspraak krijgt je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meldt je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor je een dagticket met je afspraak of afspraken.

Alléén voor de eerste keer lichttherapie mag je jezelf aanmelden bij de aangegeven aanmeldbalie. Wij begeleiden je dan naar de lichtcabine en leggen je uit hoe het werkt.

Na die eerste keer is aanmelden bij de aanmeldbalie niet meer nodig. Je kunt op het afgesproken tijdstip meteen doorlopen naar de ruimte waar de lichtcabine staat. Wanneer je klaar bent met de UVB-belichting mag je weer aankleden en mag je op de bel drukken. Na vertrek mag je de deur openlaten. Afmelden is niet nodig

De behandeling

Tijdens de UVB-lichttherapie sta je in een lichtcabine. Afhankelijk van jouw huidtype en huidaandoening wordt een belichtingsschema bepaald. Bij ieder bezoek neemt de belichtingstijd iets toe totdat het maximum bereikt is. De huid wordt meestal 2 à 3 maal per week belicht.

Voorzorgsmaatregelen:

  • Tijdens de behandeling neem je plaats in een cabine. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk in het midden staat en dezelfde houding aanneemt.
  • UVB-licht is schadelijk voor de ogen. Daarom krijg je bij de eerste behandeling een speciaal UV-brilletje van ons. Zorg ervoor dat je deze bij iedere behandeling meebrengt en opzet.
  • Neem in verband met hygiëne iedere keer als je komt badslippers mee.
  • Bij de man is de huid van de geslachtsdelen gevoelig voor langdurige blootstelling aan UVB- licht. Draag ter bescherming bij belichting in dat gebied een zo klein mogelijke slip. Bij voorkeur elke keer dezelfde soort, zodat steeds dezelfde delen van de huid bedekt zijn.
  • Tijdens het belichten moeten sierraden uit.
  • Op de dag van de belichting moet je vanwege vergrote kans op verbranding zonlicht vermijden. Ons advies is om je lichaam op de dag van de behandeling met UVB-lichttherapie zoveel mogelijk af te dekken met kleding en na de belichting regelmatig te smeren met zonnebrandcrème factor 30 – 50.
  • Als je medicijnen gebruikt is het belangrijk dat je dit doorgeeft aan de arts. Bepaalde soorten medicijnen mogen niet in combinatie met UV B-lichttherapie. Neem daarom altijd je AMO mee en meldt eventuele wijziging altijd bij de assistente.
  • Na de belichting is het goed om de huid in te smeren met een vette zalf of crème.
  • Eventuele hormoonzalven of medicinale zalven die je van de dermatoloog voorgeschreven hebt gekregen moeten gesmeerd worden op de dagen dat je géén belichting heeft.

Duur:

Tijdens de behandeling wordt je meestal 2 à 3 keer per week belicht. Het aantal keren hangt af van jouw huidtype, de ernst van de aandoening en de mate waarin je reageert op de behandeling. Na ongeveer zes weken kom je op controle bij de dermatoloog.

Bijwerkingen:

Bij een UVB-lichttherapie behandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

  • Jeuk
  • Verbranding
  • Roodheid
  • Huiduitslag
  • Prikkelen

De assistente zal je regelmatig tijdens het bezoek voor lichttherapie vragen naar eventuele bijwerkingen. Het is belangrijk dit dan te melden. Indien noodzakelijk wordt de belichting dan aangepast of mogelijk een keer overgeslagen.

Langdurige blootstelling aan zonlicht geeft een versnelde veroudering van de huid en kan huidkanker veroorzaken. Bij langdurige lichttherapie is dit ook mogelijk. Raadpleeg daarom jouw dermatoloog als je ongewone plekjes op de huid ontdekt.

Verhindering:

De behandeling verloopt volgens een strikt schema en bestaat uit een aantal behandelingen op afspraak. Het is belangrijk dat je deze afspraken zo weinig mogelijk onderbreekt om vermindering van resultaat te voorkomen. Mocht je toch verhinderd zijn, bel dan tijdig met de Polikliniek Dermatologie om dit door te geven. Iemand anders kan dan in jouw plaats worden behandeld.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan je arts of de assistente. Je mag uiteraard ook bellen op onderstaand telefoonnummer.

  • Polikliniek Dermatologie: 0413 – 40 19 29 (kantooruren)
  • Spoedeisende Hulp: 0413 – 40 40 40 (buiten kantooruren)