Verwijdering van een halscyste
Je behandelend arts heeft voor je een operatie aangevraagd om een halscyste te verwijderen. In medische taal noemen we dit een operatie aan de laterale of mediane halscyste. In deze folder lees je wat de ingreep inhoudt en wat je kunt verwachten.
Wat is een laterale halscyste?
Een laterale halscyste zit aan de zijkant van je hals. De cyste ontstaat al tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Vaak merk je er lange tijd niets van. Soms blijft hij zelfs onopgemerkt. Een laterale halscyste is goedaardig. Je kunt last krijgen van een zwelling in je hals. Dit kan hinderlijk zijn bij bewegen of liggen. Als de cyste zich vult met vocht, kan hij groter worden en meer klachten geven. Soms raakt de cyste ontstoken en doet hij pijn. In dat geval krijg je antibiotica of een operatie.
Wat is een mediane halscyste?
Een mediane halscyste is een overblijfsel van de schildklierontwikkeling in de baarmoeder. Hij zit in het midden van je hals, ongeveer ter hoogte van het tongbeen (het botje hoog in de hals, net onder de kin). Meestal veroorzaakt de cyste geen klachten, maar je ziet een zwelling die meebeweegt als je slikt of je tong uitsteekt. Ook een mediane halscyste is goedaardig. Als hij ontstoken raakt, kan hij pijnlijk worden. Dan krijg je antibiotica.
Waarom een halscyste verwijderen?
Meestal is het advies om een halscyste te laten verwijderen met een operatie. Dit voorkomt klachten en ontstekingen in de toekomst. Ook kan de zwelling als storend worden ervaren. Als de cyste eenmaal verwijderd is, komt hij niet meer terug.
Wat gebeurt er bij de operatie?
De arts maakt een snede van een paar centimeter in je hals. Dit gebeurt, als het kan, in een huidplooi zodat het litteken minder opvalt. Na verloop van tijd zie je vaak weinig tot niets meer van het litteken. In je hals lopen belangrijke bloedvaten en zenuwen, maar de kans op beschadiging is klein. De arts verwijdert de cyste helemaal. Bij een mediane halscyste wordt ook een stukje van het tongbeen weggehaald. Dit verkleint de kans dat de cyste terugkomt. Dit heeft verder geen gevolgen voor het slikken.
De verwijderde cyste wordt onderzocht om zeker te weten dat het een halscyste was. Je krijgt de uitslag meestal binnen 2 weken. Na de operatie laat de arts soms een dun slangetje (drain) achter in de wond om wondvocht en bloed af te voeren. Deze blijft gemiddeld 3 dagen zitten.
Na de operatie
- Als je een laterale halscyste hebt laten verwijderen, mag je meestal dezelfde dag naar huis.
- Bij een mediane halscyste blijf je vaak 1 nacht in het ziekenhuis. Je gaat met de drain naar huis.
- De verpleegkundige bespreekt welke pijnstilling je thuis kunt gebruiken. Dit gebeurt in overleg met de anesthesioloog.
- Na 48 uur mag je douchen, maar de wond moet 1 week droog blijven.
- De drainopening wordt afgedekt met doorzichtige folie. Je hoeft hier niets aan te doen. Let er wel op dat de drain niet meer dan 100 ml vocht per 24 uur afvoert. Is dit wel het geval? Neem dan contact op met de KNO-arts.
- De drain wordt rond de derde dag na de operatie verwijderd op de polikliniek. Hiervoor maken we een afspraak met je.
- Vermijd bukken, tillen en andere bewegingen die druk geven op je hals.
- Na 1 week mag je zwemmen of in bad als de hechtingen verwijderd zijn.
- Contactsporten mag je 2 weken niet doen.
- Na ongeveer 7 dagen worden de hechtingen verwijderd op de polikliniek. Als de uitslag van het weefselonderzoek bekend is, hoor je deze dan.
- Na ongeveer 6 weken kom je terug op controle om je herstel te bespreken.
Wat zijn de risico’s en mogelijke complicaties?
Na de operatie kun je tijdelijk minder gevoel hebben in het operatiegebied. Dit herstelt meestal vanzelf, maar kan blijvend zijn. Dit heeft geen gevolgen voor je dagelijks leven.
Complicaties die zelden voorkomen:
- Nabloeding: Je merkt dit doordat de drain meer vocht afvoert of het operatiegebied dikker wordt. Neem dan meteen contact op met de KNO-arts. Soms moet de wond opnieuw geopend worden om het bloeden te stoppen. Dit gebeurt meestal binnen 6 uur na de operatie.
- Ontsteking van de wond: De wond wordt dan rood, dik en pijnlijk. Je kunt ook koorts krijgen.
- Schade aan een zenuw in het gezicht: Dit kan ervoor zorgen dat je mondhoek tijdelijk hangt. Meestal herstelt dit binnen enkele weken. De kans op blijvende schade is klein.
Bij een mediane halscyste:
- Beschadiging van de tongzenuw, wat kan zorgen voor problemen met de tongbeweging. Dit komt bijna nooit voor.
- Nabloeding of infectie, wat kan zorgen voor benauwdheid door zwelling achter in de keel. Dit gebeurt zelden. Als dit wel gebeurt, moet je direct contact opnemen met de KNO-arts.
Wanneer moet je contact opnemen?
Neem contact op met KNO-heelkunde als:
- De wond dikker en roder wordt, de pijn erger wordt of je benauwd wordt.
- Je koorts hebt boven de 38,5 graden. Geef aan de huisarts door dat je geopereerd bent en wanneer dit was.
- De drain meer dan 100 ml vocht per 24 uur afvoert.
Vragen?
Heb je nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan gerust contact op met KNO-heelkunde: 0413 - 40 19 47 (8.00 - 17.30 uur).