Vocht uit de buik afvoeren met een drain (ascitespunctie)
Binnenkort krijg je in ons ziekenhuis een punctie of drainage op de afdeling Maag-Darm-Lever (MDL). Dit gebeurt omdat er vocht (ascites) in je buik is opgehoopt. De arts plaatst hierbij een dun slangetje (drain) om het overtollige vocht uit je buik te laten afvloeien. Soms besluit de arts om het vocht verder te onderzoeken. In deze folder lees je meer over deze behandeling. Jouw situatie kan anders zijn dan hier beschreven. Overleg altijd met je arts als je vragen hebt.
Oorzaken van ascites
Normaal gesproken bevat je buikholte een kleine hoeveelheid vocht. Dit vocht wordt via het lymfestelsel weer opgenomen in je bloed. Soms werkt dit proces niet goed, waardoor vocht zich ophoopt in je buikholte. Dit kan komen door bijvoorbeeld kanker of een leveraandoening. Je buik kan daardoor opgezwollen en gespannen aanvoelen. Ook kun je klachten krijgen, zoals een vol gevoel, benauwdheid of een drukkend gevoel op je blaas.
Waar vindt de behandeling plaats?
Een radioloog voert de punctie of drainage uit, samen met een medewerker van de afdeling radiologie.
Hoe bereid je je voor?
Eten en drinken
Vanaf 2 uur voor het onderzoek mag je niet meer eten, drinken en roken.
Plassen
Ga vlak voor de behandeling nog even naar het toilet.
Medicijnen
De arts of verpleegkundige bespreekt welke medicijnen je mag blijven gebruiken en welke je tijdelijk moet stoppen.
Hygiëne
Je draagt tijdens de behandeling speciale ziekenhuiskleding.
Hoe verloopt de behandeling?
De radioloog bepaalt met een echoapparaat de juiste plek voor de drain. Daarna reinigt de arts de huid en krijg je een plaatselijke verdoving. Vervolgens maakt de arts een klein sneetje en plaatst de drain in je buikholte. De drain wordt met een pleister op je buik vastgezet. De hele procedure duurt ongeveer 60 minuten.
De arts neemt ook een beetje vocht af voor onderzoek. Dit noem je een punctie en is om te controleren of er een infectie is. Op de verpleegafdeling wordt de drain aangesloten op een afvoerzak, zodat het vocht kan weglopen. Dit kan enkele uren duren. Als je een leveraandoening hebt, krijg je tijdens de drainage een infuus met albumine (eiwitten). Dit helpt om de vochtbalans in je lichaam te herstellen en voorkomt problemen zoals een te lage bloeddruk of slechtere nierfunctie.
Na de behandeling controleert de verpleegkundige regelmatig je bloeddruk. Dit is belangrijk, omdat je bloeddruk kan dalen door het afvoeren van vocht. Blijf daarom na de ingreep rustig liggen of zitten om duizeligheid te voorkomen.
Als de drain blijft zitten, houdt de verpleegkundige in de gaten hoeveel vocht er afloopt. De arts bepaalt wanneer de drain veilig verwijderd kan worden. Dit kan al binnen enkele uren of dagen na het plaatsen zijn.
Zijn er risico’s?
- Buikpijn en duizeligheid: Krijg je in de eerste uren na de behandeling plotseling buikpijn, voel je je klam of zweterig, of ben je extreem slap? Waarschuw dan meteen de verpleegkundige.
- Bloeding: Er is een kleine kans op een bloeding. Dit is meestal snel zichtbaar doordat het vocht donkerder wordt.
- Infectie: Omdat er in je buik wordt geprikt, is er een kleine kans op een infectie. Dit wordt vaak pas na een paar dagen duidelijk.
- Lekkage: Soms lekt er vocht uit de plek waar de drain zit. Geef dit door aan je verpleegkundige.
Heb je na de behandeling klachten of vragen? Bespreek dit met je arts of verpleegkundige.