Voedsel, hygiëne en medicatie adviezen voor patiënten met Crohn en Colitis ulcerosa (op vakantie)
Je hebt een chronische darmaandoening (ziekte van Crohn / colitis ulcerosa) en gaat binnenkort op vakantie. Het is belangrijk dat je voorzichtig bent met voedsel en water, zodat je geen infectie oploopt. In deze folder geven we daarover tips en adviezen.
Voor de reis
Ga na of je vaccinatie nodig hebt, zodra je een reis hebt geboekt, het liefst 6 weken voor vertrek. Ga je langdurig reizen, emigreren, werken of stage te lopen? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op met de IBD-verpleegkundige, bij voorkeur 7 maanden voor de reis.
Let op: ook als je op korte termijn of onverwacht op reis gaat of ‘last-minute’ hebt geboekt heeft vaccineren nog zin.
De IBD verpleegkundige kan je adviseren of doorverwijzen voor een deskundig advies afhankelijk van je eerdere vaccinaties, gezondheidstoestand en aard van de reis.
Wat is een voedselinfectie?
Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. Deze infectie kan ontstaan wanneer je iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Belangrijke symptomen zijn braken, buikkrampen, bloederige diarree en koorts. Mocht je last krijgen van deze symptomen dan moet je meteen contact opnemen met een arts. Een voedselinfectie is besmettelijk.
Hygiëneregels tijdens de reis
Er gelden algemene adviezen om een voedselinfectie te voorkomen, hierbij is goede hygiëne heel belangrijk. Adviezen zijn:
Algemeen:
- Handen wassen na gebruik van het toilet, voor je gaat koken en voor je gaat eten. Maak eventueel gebruik van handalcohol.
- Voedsel dat besmet is, ziet er dikwijls normaal uit en ruikt en smaakt vaak goed. Ga dus niet alleen op uiterlijk, smaak en reuk van eten af.
Drinken:
- Niet al het water is drinkwater! In veel landen geldt dat ook voor het kraanwater;
- Vermijd ijsblokjes;
- Thee en koffie bereid met goed doorgekookt water kun je drinken;
- Drink geen ongekookte melk.
Eten:
- Fruit kunje het beste zelf schillen in plaats van fruit te eten dat door anderen is geschild;
- Indien je zelf je maaltijd bereidt, was dan groenten en fruit in schoon, gekookt water of mineraalwater;
- Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis;
- Eet geen onverpakt ijs of milkshakes. Verpakt ijs levert meestal geen problemen op;
- Voedsel moet goed verhit zijn, als het te veel afkoelt en te lang blijft staan kunnen ziekteverwekkers zich hierin vermenigvuldigen. Let daarom ook op de temperatuur van het eten bij buffetten in (all-inculsive) hotels en restaurants.
Adviezen bij diarree
Mocht je toch een voedselinfectie oplopen en last krijgen van diarree, dan is het belangrijk dat je niet uitdroogt en goed blijft drinken (3 tot 4 liter water per dag). Door diarree en overgeven verliest het lichaam namelijk veel vocht. Eventueel kun je ORS innemen. ORS is een mengsel van mineralen en glucose en voorkomt dat je uitgedroogd raakt. Je koopt het als bruistablet of poeder en lost het op in water zonder koolzuur uit de fles.
Over het algemeen gaat een voedselinfectie vanzelf over. Wacht dus rustig af en eet wanneer je weer trek krijgt. Merk je dat je tekenen van uitdroging krijgt, neem dan contact op met een arts. Uitdroging herken je aan niet of weinig plassen, donkere urine, koude armen en benen, dorst, een droge mond en diepliggende ogen.
Als je diarree krijgt door voedselinfectie in een niet westers land, start dan meteen met antibiotica als je hiervoor een recept hebt meegekregen. Maak de kuur helemaal af.
Tijdens de reis
Tijdens je reis kun je natuurlijk ziek worden. De meeste aandoeningen, zoals reizigersdiarree of een bovenste luchtweginfectie zijn relatief onschuldig en gaan meestal vanzelf over.
Als je tijdens je reis ziek wordt kun je het beste een lokale arts raadplegen. Dit is zeker belangrijk als je koorts hebt, benauwdheid of diarree met bloed of slijm. Neem contact op met je reis en/of ziektekostenverzekering (zie noodnummer achterkant pasje).
Medicatiegebruik op vakantie
Wanneer je op vakantie gaat en medicatie gebruikt, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:
- zorg voor een goede reisverzekering en lees nauwkeurig de polis
- Het is namelijk vaak het geval dat kosten die je tijdens de reis maakt vanwege een al bestaande aandoening, niet worden gedekt. Controleer dus goed van tevoren waar je wel en niet voor verzekerd bent en sluit zo nodig een aanvullende verzekering af.
- zorg voor een medicijnenpaspoort.
- Hierin staan al je medicijngegevens, en ook informatie in het Engels. Met het paspoort kun je ook bij de douane verklaren dat je de medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. Zo’n paspoort haal je bij je apotheek.
- zorg ervoor dat je genoeg medicijnen meeneemt op vakantie, inclusief originele verpakking en bijsluiter
- in het buitenland zijn niet altijd dezelfde medicijnen verkrijgbaar, dus zorg dat je de stofnaam weet
- verdeel de medicatie over de gewone bagage en handbagage, daarmee voorkom je problemen als je vertraging oploopt of je bagage kwijtraakt
- zorg dat je een recept bij je hebt van medicijnen die in noodgevallen onmisbaar zijn, zoals prednison
- pas op met hoge temperaturen, zetpillen kunnen namelijk smelten bij een te hoge temperatuur
- ga je een verre reis maken waarvoor inentingen nodig zijn, overleg dit dan eerst met de behandelend specialist.
- bepaalde medicatie kan er voor zorgen dat inentingen niet goed werken of niet gegeven mogen worden
- vraag op de plaats van bestemming om informatie over de telefoonnummers van artsen, ziekenhuizen en apotheken
- zorg eventueel voor een woordenboekje als je iets moet vertalen ( klachten en dergelijke)
- houd rekening met tijdsverschillen, blijf de medicijnen op dezelfde tijdstippen innemen
- neem altijd het telefoonnummer van je behandeld arts in Nederland mee, deze kan dan bij problemen gebeld worden.
Zonnen
Lees voordat je gaat zonnen goed de bijsluiter om te zien of je veilig kunt zonnen.
Bepaalde medicatie kan de huid gevoeliger maken voor zonlicht, waardoor een huidreactie kan ontstaan. Een aantal geneesmiddelen kan in combinatie met zonlicht een allergische reactie geven. Dit is ook zo bij het gebruik van een aantal antibiotica. Wanneer je prednison of azathioprine gebruikt moet je oppassen met te veel zon.
Na de reis
Als je tijdens of in de maanden na terugkeer van je reis gezondheidsklachten ontwikkelt dan kan er sprake zijn van een tropische of reisgerelateerde aandoening. Neem bij ernstige klachten zoals koorts, verwardheid, geelzucht, diarree, jeuk of huidafwijkingen z.s.m. contact op met je huisarts. De huisarts kan je doorwijzen naar de dienstdoende infectioloog/internist. Bij noodgevallen kun je terecht bij de huisartsenpost.
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, bel dan gerust naar je MDL-arts of IBD-verpleegkundige.
- De IBD-verpleegkundige heeft een telefonisch spreekuur en is rechtstreeks bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.45 tot 10.15 op het telefoonnummer 0413 - 40 23 16. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
- Bij dringende vragen buiten dit tijdstip, bel je tijdens kantooruren met de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten: 0413 - 40 19 32.
Voor niet dringende vragen kun je ook mailen met vermelding van je naam en geboortedatum naar ibdverpleegkundige@bernhoven.nl Wij beantwoorden de mail binnen 2 dagen.
Samenwerking Travel Clinic RadboudUmc
Ga je naar de (sub)tropen voor korte of lange tijd, voor werk of vakantie? Iedereen is welkom bij de Radboud Travel Clinic voor advies, vaccinaties, gezondheidsverklaringen en/of een recept voor malaria, hoogteziekte en/of antibiotica (op indicatie).