Zoutbelastingtest
Inleiding
Jouw arts heeft met je besproken om een zoutbelastingstest te doen. Met deze test kunnen we vaststellen of de bijnierschors bij jouw teveel aldosteron aanmaakt. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk.
Waarom een zoutbelastingtest?
Deze test wordt gedaan om te kijken wat de oorzaak is van jouw hoge bloeddruk.
Wat is een zoutbelastingtest?
Bovenop de nieren liggen de bijnieren. De bijnier maakt verschillende hormonen aan waaronder het hormoon aldosteron. Aldosteron speelt een rol bij het vasthouden van zout in het lichaam.Teveel zout in het lichaam leidt tot hoge bloeddruk.
Als iemand teveel zout in het lichaam heeft, maken de bijnieren automatisch minder aldosteron. Doordat er minder aldosteron wordt gemaakt, zorgen de nieren ervoor dat het zout wordt afgevoerd via de urine. De bloeddruk gaat dan omlaag.
Maar als de bijnieren toch aldosteron blijven aanmaken terwijl het lichaam dat niet nodig heeft, kunnen de nieren het teveel aan zout niet afvoeren. De bloeddruk blijft dan hoog en kan zelfs stijgen.
Bij een zoutbelastingtest geven we je via een infuus extra zout. Zo kunnen we zien wat er gebeurt met de productie van aldosteron in jouw lichaam. Want normaal gesproken zou het aldosteron dan moeten dalen. Dat kunnen we zien in je bloed. Als de hoeveelheid aldosteron niet daalt en jouw lichaam dus teveel aldosteron blijft aanmaken, zien we dat ook in het bloed. Als dat zo is dan spreken we in medische termen over primair hyperaldesteronisme.
De zoutbelastingtest: hoe werkt het?
De afspraak
Je meldt je op de afgesproken datum en tijd bij de balie van het ambulant centrum (route 140). Tijdens de test ben je op het dagcentrum.
Als je niet naar de afspraak kunt komen, bel dan direct door met het bureau opnameplanning, zodat we een nieuwe afspraak kunnen maken. Het telefoonnummer is: 0413 – 40 19 17, je kunt bellen op werkdagen tussen 8.00-17.00 uur.
Hoe bereid ik me voor?
- Jouw behandelend arts bespreekt van tevoren met je welke medicijnen je moet stoppen voor de test.
- Op de dag van de zoutbelastingstest mag je een licht ontbijt nemen (kopje thee en twee beschuitjes met beleg). Na dit ontbijt mag je niets meer eten tot ná de test. Je mag wel af en toe een slokje water.
- Trek op de dag van de test gemakkelijk zittende kleding aan.
Wat neem ik mee?
- Een geldig legitimatiebewijs.
Hoe verloopt de test?
- Voorafgaand aan de test wordt gevraagd of je recent last heeft gehad van kortademigheid, hartkloppingen of druk op de borst, zoja, dan moet eerst met de behandelend arts overlegd worden of de test door kan gaan.
- De bloeddruk wordt gemeten, als deze hoger is dan 180/110 mmhg wordt ook overlegd met de arts.
- Tijdens de test zit je achterover geleund in bed, je mag niet gaan liggen. De verpleegkundige brengt een infuusnaald in een ader van jouw arm.
- Allereerst wordt er bloedgeprikt om het kaliumgehalte te bepalen, als dit te laag is, krijg je kaliumdrank toegediend. Als het veel te laag is, kan de test geen doorgang vinden.
- Dan begint de test: via een infuus krijg je een zoutoplossing toegediend.
- Na een half uur komt een laborante om bloed af te nemen. We kijken hoeveel aldosteron er in het bloed zit. Het bloed wordt via jouw andere arm afgenomen met een prik in een ader.
- Tijdens de volgende vier uren wordt er via het infuus twee liter met de zoutoplossing ingebracht. Na deze vier uren nemen we nog een keer bloed bij je af. Daarna verwijderen we het infuus en is de test klaar. In deze uren controleren we regelmatig jouw bloeddruk.
- Tijdens de test mag je niet uit bed, alleen als je naar de wc moet. Het laatste uur van de test mag je ook niet meer naar de wc. De bedrust is nodig omdat het aldosterongehalte kan veranderen bij verandering van lichaamshouding.
- De test duurt in totaal ongeveer vijf uur.
Zijn er bijwerkingen?
Je kunt tijdelijk wat kortademig worden door het vasthouden van teveel vocht in het lichaam. Als je hier last van hebt, meldt dit dan aan de verpleegkundige. Bij je bed vind je een knop waarmee je altijd een verpleegkundige kunt oproepen als je dat nodig vindt.
Na de test
Na afloop van de zoutbelastingstest kun je weer eten en drinken en eventueel je medicijnen innemen. Je krijgt van ons een kleine lunch. Je kunt zelf met de auto of het openbaar vervoer naar huis.
De uitslag
Het duurt drie à vier weken voor de uitslag van de zoutbelastingstest bekend is. Jouw behandelend arts bespreekt deze uitslag met je tijdens jouw controlebezoek op de polikliniek.
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Stel ze dan gerust aan jouw behandelend arts.