Behandeling van wratten met bleomycine
Je komt binnenkort naar de polikliniek dermatologie van Bernhoven voor een behandeling met bleomycine. Bleomycine wordt gebruikt voor behandeling van hardnekkige wratten. In deze folder lees je hoe de behandeling uitgevoerd wordt en wat je kunt verwachten.
Wat is bleomycine?
Bleomycine is een medicijn dat de celgroei remt. De medische term voor dit medicijn is cytostaticum. Bij deze behandeling spuiten we een hele kleine hoeveelheid bleomycine op de plek waar de wrat zit.
Wanneer mag ik niet met bleomycine worden behandeld?
Je mag niet met bleomycine worden behandeld als:
- je overgevoelig bent voor bleomycine
- je zwanger bent of als je denkt zwanger te zijn
- je borstvoeding geeft
- de wrat vlak bij de nagels zit. De kans bestaat dat je nagel misvormd wordt.
Belangrijk
De hoeveelheid bleomycine waarmee je wordt behandeld is zeer klein. Toch adviseren we zowel mannen als vrouwen uit voorzorg om tijdens en tot drie maanden na de behandeling een zwangerschap te voorkomen.
De behandeling
Hoe bereid je je voor?
Twee dagen voor je behandeling moet je eventuele eelt van de wrat weghalen. Dat kun je doen met een eeltschaaf of eeltrasp.
Hoe verloopt de behandeling?
Je wordt behandeld op de dagbehandeling oncologie, route 144. Injecteren met bleomycine is pijnlijk. Daarom kiezen we er soms voor om vooraf een verdovende injectie onder de wrat te zetten. Daarna spuiten we de bleomycine in de wrat.
Heb je meerdere wratten? Dan kunnen die niet altijd tegelijk behandeld worden. Als je bijvoorbeeld op beide voetzolen wratten hebt, dan behandelen we één voet tegelijk. Dit doen we omdat je last kan krijgen van napijn.
Wat gebeurt er na de behandeling?
Als de bleomycine is ingespoten, krijg je een pleister op de wrat. Wanneer de verdoving is uitgewerkt kun je 1 week tot 10 dagen last hebben van een brandend en kloppend gevoel. Heb je veel last van pijn? Neem dan paracetamol. Kom niet aan de behandelde wrat. Ga niet over de pijnlijke plek wrijven of krabben.
De behandelde wrat zal eerst rood worden en opzwellen. Soms ontstaat er een bloedblaar. Na een paar dagen wordt de wrat zwart en sterft af. Dit kan een paar weken duren. Meestal blijven er geen littekens achter.
De eerste dag na de behandeling mag je niet in bad of douchen.
Heb je heftige pijn? Of ben je ongerust of heb je twijfels? Neem dan contact op met de polikliniek dermatologie.
Zijn er bijwerkingen?
Er is een kleine kans dat de wrat gaat ontsteken. Dat merk je als de plek rond de wrat rood wordt en warm aanvoelt. Bel dan naar de polikliniek dermatologie via T0413 – 40 19 29.
Heeft de behandeling succes?
Ongeveer 60 tot 75 procent van de hardnekkige wratten blijven na 1 tot 3 behandelingen weg. Heel soms komt een wrat toch terug. In dat geval neem je contact met ons op om te overleggen wat we kunnen doen.
Controle
Na 6 weken bellen we je om het resultaat te bespreken.
Belangrijk
De hoeveelheid bleomycine waarmee je wordt behandeld is zeer klein. Toch adviseren we uit voorzorg zowel mannen als vrouwen, om tijdens 1 tot 3 maanden na de behandeling een zwangerschap te voorkomen.
Heb je nog vragen?
Heb je nog vragen? Stel deze gerust aan je behandelend arts of verpleegkundige.
- Polikliniek dermatologie via 0413 – 40 19 29 (binnen werkdagen)
- Receptie Bernhoven via 0413 – 40 40 40 (buiten werkdagen)