Skip to Content

Ureumademtest

Je hebt een afspraak voor een ureumademtest. In medische taal 13C-ureum ademtest genoemd. In deze folder lees je hoe het onderzoek verloopt.

Waarom een ureumademtest?

Een ureumademtest is een test waarbij je uitademingslucht wordt onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie leidt bij de meeste mensen niet tot een duidelijke ziekte, maar veel mensen kunnen er last van hebben. Bij mensen met maagklachten kan de bacterie mogelijk de oorzaak zijn van de klachten. Een ureumademtest is een simpele, veilige en niet belastende test.

De Australische ontdekkers van de Helicobacter pylori bacterie hebben in 2005 hiervoor de Nobelprijs voor de geneeskunde gekregen.

Gevolgen van de bacterie Helicobacter pylori

De Helicobacter pylori wordt ook wel ‘maagzweerbacterie’ genoemd. De bacterie nestelt zich in de maagwand en produceert schadelijke stoffen. Deze stoffen veroorzaken een blijvende ontsteking van de maagwand, wat maagpijn kan veroorzaken.

Andere gevolgen van de Helicobacter pylori zijn:

  • De bacterie beschadigt de beschermende laag van de maag en veroorzaakt uiteindelijk bij 10 procent van de mensen met deze infectie een zweer in de maag of twaalfvingerige darm.
  • De bacterie vergroot de kans op een maagbeschadiging als je ook andere medicijnen gebruikt die de maagwand kunnen beschadigen, zoals aspirine en bepaalde pijnstillers.
  • Bij een levenslange maagwandontsteking door Helicobacter pylori, is de kans op het krijgen van maagkanker zes tot acht keer groter.

Behandeling

Als de Helicobacter pylori bacterie wordt aangetoond, krijg je altijd een behandeling. Het uitroeien van deze bacterie is niet eenvoudig. De behandeling bestaat uit het innemen van verschillende medicijnen (antibiotica). Een tweede ureumademtest, minimaal 4 weken na het beëindigen van de antibiotica kuur, moet aantonen of de behandeling succesvol is geweest.

Hoe bereid je je voor?

Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niets meer mag eten, drinken en roken. Wanneer je 's middags het onderzoek krijgt, mag je 's ochtends voor 9.30 uur nog een licht ontbijt (beschuit en thee) nemen. Voor het onderzoek mag je je medicijnen met een slokje water innemen en je tanden poetsen.

Let op: Je mag 2 weken voorafgaand aan het onderzoek geen maagzuurremmende medicijnen of antibiotica gebruiken. Indien je Pantopac gebruikt, moet je hiermee 4 weken voor de ureumademtest stoppen. Deze medicijnen hebben een negatieve invloed op het onderzoek. Overleg daarom met de arts die je naar dit onderzoek heeft verwezen, of je tijdelijk kunt stoppen of dat de afspraak voor de test verzet moet worden.

Overzicht medicijnen

Neem bij een opname altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kunt je bij je eigen apotheek halen. Als de arts medicatie wilt voorschrijven, dan leest de arts in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.

Het overzicht van medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd. Hier wordt ook de afkorting AMO voor gebruikt. Lees op deze pagina de veelgestelde vragen over het AMO.

Melden

Op de afgesproken dag en tijdstip meld je je aan de balie van het Ambulant Centrum, route 140.

Uitvoering ureumademtest

De assistente haalt je op uit de wachtkamer en geeft uitleg over het onderzoek. Je blaast, met behulp van een rietje, langzaam in een buisje totdat dit aan de binnenkant beslagen is. Daarna herhaal je deze procedure in een tweede buisje. Hierna krijg je een zuur drankje (water met citroenzuur) te drinken. Het citroenzuur zorgt ervoor dat de Helicobacter pylori bacterie, indien aanwezig, gemakkelijker aan te tonen is. Dan krijg je water met daarin opgelost ureum te drinken. Ureum zorgt ervoor dat de Helicobacter pylori bacterie verandert in een andere stof (13Co2) die aantoonbaar is in de uitademing. Dit proces duurt een half uur, gedurende deze tijd neem je plaats in de wachtkamer. Je mag gedurende deze wachttijd niets eten of drinken.

De assistente haalt je, nadat het half uur om is, weer op uit de wachtkamer. Er worden opnieuw 2 ademmonsters genomen. In deze uitademingslucht kan de veranderde stof, indien aanwezig, in het laboratorium worden aangetoond. Het materiaal wordt voorzien van jouw gegevens en opgestuurd naar het onderzoekslaboratorium.

Hoe lang duurt de test?

Het totale onderzoek inclusief wachttijd duurt ongeveer 45 minuten.

Uitslag

De uitslag van de test is na 4 weken bekend en wordt door de behandelende arts met jou besproken.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de assistente die het onderzoek uitvoert. Ook kun je met vragen betreffende het onderzoek altijd bellen:

  • Polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32.