januari
2025
Bernhoven werkt mee aan schoner water: proef met plaszakken na CT-scan
Contrastvloeistof dat gebruikt wordt tijdens een CT-scan, komt via urine in het riool terecht en belandt uiteindelijk in ons water en grondwater. Waterzuiveringsinstallaties kunnen deze stoffen niet uitfilteren. Dit kan schadelijk zijn voor zowel het milieu als onze gezondheid. Daarom doet Bernhoven vanaf deze week mee aan een proef met plaszakken na een CT-scan: oncologische patiënten die een CT-scan ondergaan met contrastmiddel, vragen we om na het onderzoek in een speciale plaszak te plassen. Hiermee dragen we bij aan een schoner milieu en schoon drinkwater.
Bij een CT-scan wordt contrastmiddel gebruikt om organen en bloedvaten beter zichtbaar te maken. Deze vloeistof, die jodium bevat, verlaat het lichaam binnen 24 uur via de urine. Het probleem is dat de stoffen in de contrastvloeistof via het riool in het milieu terechtkomen, terwijl waterzuiveringsinstallaties deze stoffen niet kunnen filteren. Jaarlijks komt naar schatting 30 ton contrastmiddel in het Nederlandse oppervlaktewater terecht, zoals rivieren, meren en kanalen, en uiteindelijk in het grondwater.
Hoewel we nog niet alle effecten van contrastmiddelen op het milieu en onze gezondheid weten, is duidelijk dat deze stoffen, in combinatie met andere stoffen, schadelijk kunnen zijn voor zowel mens als milieu. In Noord-Brabant wordt drinkwater gemaakt van grondwater, en daarom is het belangrijk om te voorkomen dat deze stoffen in ons drinkwater terechtkomen.
Waarom plaszakken?
Om deze belasting van het milieu te verminderen, testen we het gebruik van plaszakken. Oncologische patiënten die een CT-scan ondergaan worden gevraagd om na het onderzoek de eerste vier keer in een plaszak te plassen in plaats van in de toiletpot. De plaszak bevat korrels die de urine omzetten in een gel, waardoor het gebruik ervan schoon en eenvoudig is. Na gebruik kan de zak bij het restafval, zodat de contrastvloeistof niet in het riool terechtkomt.
Wat houdt de proef in?
De proef wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vanuit een landelijke subsidie door VWS. In Bernhoven is de proef specifiek gericht op oncologische patiënten die een CT-scan krijgen. Als het goed gaat, bekijken we of we de plaszakken permanent kunnen inzetten. Met deze proef zetten we een belangrijke stap richting een schoner milieu.
Misschien vind je deze berichten ook interessant
Naar het nieuwsoverzichtoktober
2024
Zaterdag 19 oktober: Gewijzigde (parkeer)situatie hoofdingang en horeca beperkt open
In verband met hijswerkzaamheden aan de voorzijde van het ziekenhuis,…
Meer informatieseptember
2024
MijnBernhoven nu ook beschikbaar als mobiele app
Vanaf vandaag kunnen alle patiënten van Bernhoven gratis de MijnBernhoven…
Meer informatieseptember
2024
Gewijzigde (parkeer)situatie hoofdingang en mogelijke overlast door werkzaamheden
In verband met onderhoud aan het dak aan de voorzijde…
Meer informatie